5 rád ako na úspešný QR Kód

Vygenerovať QR kód si dnes už vie asi každý, ale nie každý ho vie aj používať. Pripravili sme si pre Vás 5 základných rád ako nezbabrať generovanie a publikovanie QR kódu.

 

  1. QR Kód musí byť čitateľný

Aby sa každý dostal k obsahu QR Kódu, a nemal problém ho načítať je dôležité, aby QR kód bol v dostatočnom kontraste s pozadím. Videl som už pár QR kódov, ktoré sa snažili pekne umiestniť do grafiky plagátu a zmenili aj farbu kódu zo štandardnej čiernej farby na svetlú. Avšak umiestnili ho tiež na svetlé pozadie. Tým pádom mobily so slabším fotoaparátom a pri zlom svetle mali problém dekódovať tento QR kód. Prinajhoršom QR kód bol na lesklom plagáte a v noci, keď bol zapnutý blesk fotoaparátu, nebolo možné odfotiť QR kód v dostatočnom kontraste.

Riešenie: Používajte dobre kombinácie farieb, ktoré sú v dobrom kontraste. Ideálne čierny kód na bielom pozadí.

 

  1. Vyhraďte dostatok miesta pre QR kód

V špecifikácii protokolu pre QR Kódy je definovaná takzvaná tichá zóna, ktorá oddeľuje QR kód

od ostatného obsahu. Vďaka nej je kód lepšie rozoznateľný čítačkami a tým aj skôr dekódovaný. Táto zóna by mala byť minimálne taká široká ako jeden štvorček z QR Kódu. Tzn. čím väčší QR kód, tým väčšia tichá zóna.

Riešenie: Nezabúdajte na tichú zónu a doprajte jej aspoň dvojnásobnú minimálnu šírku.

 

  1. Príliš malý QR Kód

Dnes ešte marketéri nedávajú veľkú úlohu QR kódom, a preto ho vložia do plagátu čo najmenší a niekde dole do rožku, aby nezavádzal. Veľkosť QR Kódu nie je nijak obmedzovaná, avšak príliš malý kód môže opäť robiť problémy pri dekódovaní, hlavne pri menej kvalitných fotoaparátoch v mobiloch. Takýchto mobilov je na trhu dostatok a sú obľúbene u používateľov, ktorí nechcú zaplatiť za telefón 500 Eur.

Riešenie: Zvoľte radšej väčší kód ako malý. Osobne by som menší ako 3cm nepoužíval ani na vizitkách a letákoch. Na plagátoch a billboardoch by mala byť veľkosť QR kódu samozrejme v desiatkach centimetrov, aby bolo možné skenovanie aj z niekoľkých metrov.

 

  1. Menej je niekedy viac

QR kód dokáže uchovať až 4000 znakov, čo predstavuje viac ako 2 normostrany. Je to úctyhodný počet, avšak aj veľkosť tohto QR kódu by bola úctyhodná a bol by celkom problém ho načítať a dekódovať. Áno, čím viac informácii vložíte do QR kódu, tým sa stáva kód zložitejším a aj dekódovanie trvá dlhšie. Niekedy sa nemusí ani podariť na prvý pokus.

Riešenie: Najideálnejším riešením je do QR kódu zakódovať URL adresu stránky, kde bude viac informácii. Tým pádom QR kód je jednoduchý a zmestí sa aj na leták.

 

  1. Link v QR Kóde neodkazuje na mobilnú stránku

Toto je najčastejšia chyba! Ak už zakódujete URL linku do QR kódu, cieľová stránka by mala byť optimalizovaná pre mobilné telefóny. Veľakrát sa stáva, že firmy si do QR kódu vložia url pre svoju stránku, ale tá obsahuje flash, veľké obrázky, čo spôsobuje na malom displeji mobilného telefónu značnú neprehľadnosť.

Riešenie: V QR kódoch používate url pre vašu optimalizovanú stránku. Ak vaša stránka nie je optimalizovaná, tak takáto optimalizácia bude stáť stovky eur. Preto odporúčame použiť nejaký nástroj, ktorý vám takúto stránku vygeneruje. Napr. www.codlee.com, kde k stránke dostanete hneď aj QR kód a stojí to iba zlomok ceny, ktorú by ste zaplatili za optimalizáciu.

 

Na záver ešte jedna dobrá rada, vždy si vyskúšajte vygenerovaný QR naskenovať pri rôznych podmienkach, či už cez deň alebo v noci a ideálne s rôznymi mobilmi, alebo aspoň aplikáciami na čítanie QR kódov.

 

Vyskúšajte codlee.com hneď teraz!

Pridaj komentár