Od reštaurácií po pamiatky. QR kódy a NFC obsadzujú Česko

Česi sa opäť prejavujú ako milovníci technologických noviniek. QR kódy a technológia NFC si nachádzajú cestu do mnohých oblastí. Od podnikania až po pamiatky a múzea. V Česku sa postupne začína etablovať nový spôsob komunikácie vďaka technológií NFC a QR kódom. Vďaka nim môže o svojom príbehu, či histórií prehovoriť monument na námestí, domáci spotrebič alebo aj bežná fľaša vína od lokálneho vinára. K využití QR kódov stačí mobilný telefón s fotoaparátom a aplikácia na skenovanie kódov.

 

Podľa kalkulácii americkej Internation Data Corporation dosiahol všetok biznis súvisiaci s internetovými vecami, kde možno teoreticky NFC a QR kódy zaradiť, len tento rok objem 4,8 biliónov dolárov, pričom v roku 2020 by mal činiť 8,9 biliónov dolárov. ,,Otagovaných“ by v tej dobe malo byť približne 210 miliárd vecí.

 

Vďaka označovaniu tovaru spotrebiteľ získava informácie o výrobku. V prípade potravín môže NFC alebo QR kód obsahovať údaje o zložení a alergénoch, v prípade vína môže ísť o informácie o výrobcoch a u elektroniky je to napríklad kontakt na servis.

qr_kod_plavecky_bazen

Kódy a čipy sa využívajú tiež v marketingu a reklame. Toto odvetvie využíva takzvané chytré plagáty. Vďaka týmto technológiám odpadá dodatočné ,,googlovanie“ či návšteva webu výrobcu, pretože načítanie takéhoto plagátu je otázka okamihu. Môže sa pritom jednať o informácie o výhodách a unikátnosti produktu, jeho pozícii na cenových porovnávačoch alebo prípadne link na nákup. Zmyslom je využiť momentálnu emóciu záujemcu, zjednodušiť mu cestu k informáciám a skrátiť cestu k nákupu. Bežne sa s tý m môžu stretávať cestujúci na hlavných austrálskych letiskách.

Na slovensku sa o presadzovanie QR kódov snaží služba www.codlee.com, ktorá ponúka okrem zaznamenávaní štatistík naskenovaní QR kódu aj označenie reštaurácii, obchodov alebo podnikov pomocou QR kódu, kde návštevník získa informácie o podniku, aktuálne akcie, polohu na mape alebo možnosť si prečítať recenzie od ostatných návštevníkov.

 

Celý článok, ktorý obsahuje viac informácii o používaní týchto technológií, si môžete prečítať na žive.cz .

Tags:,

Pridaj komentár