Overte si vozidlo cez QR Kód

Nedávno som sa stretol zo známym a dozvedel som sa, že si chce kúpiť ojazdené auto. Chcel počuť viacero názorov a tak som pár autobazárov navštívil s ním. Okrem toho ako auto vyzerá, akú ma spotrebu a koľko stojí, sme sa zaujímali aj o to, či nemá stočené kilometre a či je v takom stave v akom je uvedené na A4 za oknom. Aby sme si to vedeli sami overiť (aspoň čo sa dá), pár múdrych hláv už dávnejšie vymyslelo kontrolu originality. Na to aby ste si auto overili, musíte si opísať veľmi dlhé VIN číslo alebo číslo kontrolnej nálepky, prísť domov a postupne overovať. V lepšom prípade vytiahnete z vrecka smartfón a overujete tieto čísla priamo na mieste.

Hneď pri druhom aute mi vŕtalo hlavou, prečo na to nepoužívajú QR Kódy – predávajúci by opísal VIN, na stránke www.ko.sk by sa vygeneroval QR Kód s vyplnenými údajmi a vytlačili by ho na cenovku. Kupujúci by si ho len vyfotil a hneď by vedel všetko o vozidle. Viete si predstaviť koľko času a preklepov by sa tým ušetrilo? A hlavne v zimných mesiacoch, keď nemôžete mať nasadené rukavice na vyťukávanie do mobilu.

A hľa! Nedávno som sa dočítal, že už im to doplo. Vydali nové nálepky kontroly originality, kde už vedľa čísla je aj QR Kód, ktorý Vás presmeruje na stránku kontroly už so zobrazenými všetkými dostupnými informáciami o danom vozidle. Konkrétne

  • výsledok kontroly, teda či je vozidlo spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách,
  • či nie je vozidlo v exekučnej blokácii v čase vykonania KO,
  • stav a priebeh najazdených kilometrov zaznamenaný na KO, TK a EK,
  • údaje o vozidle, vrátane roku výroby,
  • hrúbku povlakovej vrstvy na vozidle,
  • vybranú fotodokumentáciu z KO.
kontrola originality QR nalepka

Kontrola originality QR kód

Ako málo stačí k uľahčeniu života,už sa teším na ďalšiu návštevu autobazára a vyskúšania si novinky. Čo si myslíte, kde sa objavia QR Kódy najbližšie?

Pridaj komentár