Ako prečítať qr kód

QR kódy v dnešnej dobe získavajú čoraz väčšiu popularitu. Je ich vidieť na ulici, v letákoch, na vizitkách i v časopisoch. Ak chceme zistiť, čo sa skrýva za QR kódom, alebo získať nejakú odmenu za jeho naskenovanie, je dobré mať vždy pri sebe čítačku QR kódov. Najskôr sa na trhu objavovali väčšie čítačky, podobné tým v obchodoch na čítanie čiarových kódov. Avšak pre každodenné nosenie neboli a nie sú praktické. Až vďaka tomu, že sa do mobilných telefónov dostali fotoaparáty, sa QR čítačky rozšírili aj do mobilných telefónov. Vďaka tomu môže mať každý pri sebe QR čítačku na každom kroku a byť pripravený naskenovať qr kód.

 

Celé to funguje tak, že stačí zapnúť príslušnú aplikáciu, ktorých je veľa a sú dostupné pre každý druh mobilov. Ich zoznam môžete nájsť v tomto zozname qr čítačiek.

Aplikácia sa tvári ako fotoaparát, avšak po odfotení qr kódu ho automaticky rozpozná a poskytne vám informácie v ňom uložené. Ak je to URL adresa, otvorí sa vo webovom prehliadači, ak je to vizitka, uloží kontakt do mobilu a pokiaľ je to emailová adresa, otvorí sa emailový klient s predvýplnenou adresou. Vždy záleží na tvorcovi qr kódu. Ak napríklad si vygenerujete QR kód na www.codlee.com pre Facebook, používateľovi sa zobrazí jednoduchá stránka s Facebook Like tlačítkom. V prípade, že sa jedná o qr kód pre obchod/reštauráciu, používateľovi sa otvorí plná stránka s informáciami o ňom s možnosťou zanechať odkaz alebo zahlasovať v ankete.

Pridaj komentár